Programma
Dit weekend draait alles rond Vuur, voeding en koken op houtvuur.
De basis van het vuur maken wordt uitgelegd en er worden verschillende vuurtechnieken aangeleerd. Zo leren jullie vuur maken met firesteel, vuursteen en vuurslag en vuurboog.
Onderwerpen die aan bod komen zijn :
* de vuur driehoek
* opbouw van een vuur
* tondel verzamelen en gebruiken (berkenschors, tondelzwam, vruchtpluis,charcloth...)
* aanmaakhout en feathersticks
* vuur dmv. wrijving (vuurboog, handboor, pumpdrill)
* vuur dmv. vonken (firesteel, vuursteen en vuurslag)
* werking van vuurboog en pumpdrill
* hoe maak jezelf een vuurboog, pumpdrill, handboor
* eigenschappen van goed brandhout
en nog veel meer
Bij de Wild foods trekken we door bos en veld en leren we verschillende eetbare planten herkennen en gebruiken.
De onderwerpen die aan bod komen zijn :
* determinatie van planten
* verzamelen van planten
* bereiden van een maaltijd met verzamelde planten
* voedingswaarde van planten
* verschillende bewaarmethodes
* basisbereidingen leren voor het maken van gelei, siroop, jam van bloemen, vruchten
* bespreking medicinale eigenschappen van planten
* wandeling om de verschillende eetbare planten te leren kennen
Tijdens dit weekend gaan we dan ook aan de slag om te koken op houtvuur.
We gaan leren roken in een rook tipi, stomen van groenten in de grond, bakken op kolen, bakken in klei, bakken in de dutch oven...
Het is steeds seizoensgebonden welke planten en plantendelen we kunnen gebruiken.
Datum en tiidsduur
van zaterdag 22 tot zondag 23 juni 2024.
van zaterdag 9u30 tot zondag 16u
Locatie
Regio Houffalize
Kostprijs
280 euro p/p (incl. 21% btw),
Deelnemers
minimum 6,maximum 15.